اکثر مهندسین ناظر تصور میکنند اگر در کارگاه ساختمانی تحت نظارتشان اصول ایمنی رعایت نشود و تخلفات ایمنی کارگاه را به شهرداری گزارش کنند در صورتیکه حادثه ای اتفاق بیفتد که ناشی از آن تخلفات باشد میتوانند به استناد آن گزارش خود را تبرئه کنند.
ولی باستناد نظریه های کارشناسان و رویه های قضایی موجود گزارش مهندس ناظر باید ۴ ویژگی داشته باشد تا بتواند مهندس ناظر را تبرئه کند:
1- گزارش تخلف ایمنی باید در موعد و زمان موثر باشد.
در موعد یعنی وقتی که شرایط خطر ایجاد شده باشد. زمان مؤثر یعنی زمانی که شهرداری فرصت کافی برای رفع خطر را داشته باشد. مثلا اگر عدم ایمنی دستگاه بالابر امروز گزارش شود و بلافاصله حادثه ای ناشی از عدم ایمنی بالابر اتفاق بیفتد این گزارش محکمه پسند نخواهد بود. چون شهرداری فرصت کافی برای جلوگیری از وقوع حادثه را نداشته است.
2-جزئیات تخلف ایمنی دقیقا ذکر شود .
در نوشتن تخلفات نباید کلی گویی شود بلکه باید دقیقا به جزئیات آن اشاره شود. مثلا اگر پرتگاه طبقه ای ایمن نیست باید دقیقا مشخص شود که آیا حفاظ ندارد، حفاظ آن کوتاه است. حفاظ آن محکم نیست …… و نیز شماره طبقه و محل آن مشخص شود(مثلا حفاظ دور چاه آسانسور طبقه سوم).
3-راه حل کنترل آن مشخص شود .
بعد از مشخص نمودن علت عدم ایمنی روش ایمن سازی آن باید مشخص شود. مثلا اگر پرتگاه حفاظ ندارد باید بنویسیم حفاظ پرتگاهها نصب شود یا اگر ارتفاع آن کوتاه است بنویسیم ارتفاع حفاظ به ۱۱۰ سانتیمتر افزایش یابد .
۴ -دستور توقف صادر شود.
بعد از شرح گزارش حتما دستور توقف صادر شود.
پس اگر گزارش تخلفات ایمنی در موعد و زمان موثر بوده جزئیات عدم ایمنی مشخص و راه حل آن ارائه شود و در پایان گزارش دستور توقف صادر شود در صورت وقوع حادثه مهندس ناظر تیرنه خواهد شد.